Sunday, July 25, 2021

Exclusive Interview with Chris de la Rocha by the MMAIndia.com

More from author

- Advertisement -Exclusive Interview with Chris de la Rocha by the MMAIndia.com -

Chris de la Rocha is an MMA fighter with a record of 5-2. Rocha trains out of Forge Combat
Academy. In his last fight, he managed to snap a two-fight losing streak by securing a win over
Rashad Coulter. Rocha returns to the UFC cage this weekend on UFC Milwaukee, where he
faces the rising prospect, Juan Adams. Ahead of this fight, Rocha took some time off to answer a few
questions about personal life, his time off, and more.

Exclusive Interview with Chris de la Rocha by the MMAIndia.com -
Q1. What got you into MMA? Who was your influence? What is your combat sport
background?
Ans 1. I have been a fan of MMA since the beginning. I remember wanting to watch the first
UFCs, but my parents not letting me. I have been competing in Combat sports since I was 12yrs
old. I started out wrestling then moved to Jiu Jitsu after high school. I started boxing about 10
years ago, and won the Gold medal at the Western States Police and Fire Olympics in 2010. I
came back home and wanted to put it all together and that was the beginning of my MMA
career. The man who guided me through my early days was my Professor Trevor Burnell.

Q2 Did people around you support the decision of taking this sport as a career? What are
the biggest challenges that you have faced?
Ans 2. My family has always been very supportive, yet worrisome about my choice of taking the
sport as a career. The biggest challenge I have faced is maintaining a healthy family life, with
competing and owning/operating a gym. (Forge Combat Academy in Camas Washington)

Q3. In June you returned after a long break of almost 2 years. How did this break affect
you? Have you made any changes in your overall game?
Ans 3. O ha ruptured my bicep tendon and was dealing with the recovery process with that. It
took me a while to just trust the arm, and being able to throw punches without being hesitant.
The break made me realize I wanted to be in the cage. I have really been working on my boxing
game and trying to bring it up to my ground game level.

Q4. You have finished all your opponents, most in the very first round. What is your game
plan? What is your emotional state as you enter the fight?
Ans 4. I go in the cage with a general idea of what I want to do. That always changes
depending on how my opponent reacts. No real emotions when I go in, I don’t try to work myself
up. There is always a little fear.

Q5. The heavyweight division is in an interesting phase. The stalwarts of the division are
growing older and are close to the end of their prime. What do you think of the division
now? Do you see major changes in the division in the near future?
Ans 5. The Heavyweight division is always interesting. You can never be comfortable on top, it
only takes one punch. I think they should add another division, around 225lbs.

Q6.There have been some new names which are getting a lot of attention in the changing
heavyweight division. Greg Hardy, Dereck Lewis, Curtis Blaydes and Sergey Pavlovich to
name a few. What are your thoughts on the current top prospects/contenders of the division?
Ans 6. A lot of the new faces in The division are very athletic, but green and one dimensional.
They need to work on their overall game.

Q7. What are your thoughts on the return of Brock Lesner to MMA? Do you think he adds
excitement to the division?
Ans 7. This is the UFC trying to get the WWE fans. I don’t think he will have any great affect on
the division. To throw him into a title shot is a money grab.

Q8. You will be facing Juan Adams this weekend. What are your thoughts on him as a
fighter? He is a known knockout artist. How do you see the fight going?
Ans 8. He is big and strong, but one dimensional. He is good at using his size. He doest have
any one skill that WOWs me. I see my hand being raised in the 2nd round, depending on what
he gives me.

Q9. One of the most discussed topic in MMA today is fighter pay. What are your thoughts
on the payment made by an average MMA fighter? What are your thoughts on fighter union?
Will you join the union if given a chance?
Ans 9. I think the lower level fighters deserve a bump in pay. It is hard to live off the amount of
money, without fighting every 2-3 months. Then you run the risk of burnout and overtraining. I am
not a big union guy, but I think in this instance just like football, baseball, and basketball a union
would help.

Q10 What is your message to everyone who wants to take MMA as a career?
Ans 10. Be professional and be prepared to work your butt off. Do not expect anything, go out
and earn it!

Q11. A message for your fans.
Ans 11. This has been an amazing experience and I appreciate all the Love and support. I enjoy
putting on a show for you.

 

If any content is used from this article, kindly backlink to this page.

If you like reading about sports, make sure you check out SportsIndiaShow.com
Also follow India’s biggest arm wrestling tournament at ProPanja.com

- Advertisement -Online betting site Betway
Online betting site Betway
- Advertisement -
spot_img
Exclusive Interview with Chris de la Rocha by the MMAIndia.com -

Related articles